Εκπροσώπους περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και τουριστικών οργανώσεων από 8 χώρες της Ευρώπης που συνεργάζονται με την Οικολογική Κίνηση Πάτρας στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος, υποδέχθηκε σήμερα στο Δημαρχείο, στις 12 το μεσημέρι, στην μεγάλη αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστας Μπουρδούλης.Συνολικά 27 στελέχη από οργανώσεις από χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Τουρκία, η Εσθονία, η Φιλανδία, η Ρουμανία, η Πολωνία, το Βέλγιο, που υλοποιούν από κοινού με την Οικολογική Κίνηση Πάτρας πρόγραμμα με το όνομα FOODPRINT.eu, είχαν την ευκαιρία, να ενημερώσουν τον κ. Μπουρδούλη και τους δημοσιογράφους, για την κοινή τους προσπάθεια να βρουν τους κοινούς τόπους, τις κοινές αξίες, τα σημαντικά πολιτιστικά στοιχεία που συνδέονται με την διατροφή και μπορούν να αποτελέσουν όχημα για μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή κοινή ταυτότητα.
Είχαν ακόμη την ευκαιρία να ακούσουν τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου για την Πάτρα την ιδιαίτερη ιστορική, γεωγραφική, παραγωγική και πολιτιστική της σημασία για την νεώτερη Ελλάδα, τον χαρακτήρα της ως βασικής πύλης – συνδέσμου με της χώρας μας με τη Δύση και τέλος να γευτούν με ιδιαίτερη ικανοποίηση (αν κρίνουμε από το ενδιαφέρον να αγοράσουν ) το τοπικό, χαρακτηριστικό της Πάτρας ηδύποτο, την τεντούρα.

Εκ μέρους των φιλοξενουμένων ό Ισπανός συντονιστής κ. Benito Otero Varela, καθηγητής σε σχολείο για κρατουμένους στην Γαλικία (Β. Ισπανία) εξέφρασε την ικανοποίηση όλων από την πόλη της Πάτρας, τα σημαντικά μνημεία της και την φιλοξενία της ΟΙ. ΚΙ. ΠΑ.
Το κοινό μας πρόγραμμα τόνισε ο κ. Otero Varela αποσκοπεί όχι μόνο στο να γνωρίσουμε την διατροφική κουλτούρα ο ένας του άλλου αλλά και να συνδεθούμε ως μέλη της κοινής ευρωπαϊκής μας πατρίδας, κατανοώντας επίσης τη μεγάλη σημασία της διατροφής όσον αφορά το φυσικό περιβάλλον και την αγροτική γη.

Ο Γιώργος Κανέλλης, προσφωνώντας εκ μέρους ΟΙ. ΚΙ. ΠΑ. τους φιλοξενουμένους, υπογράμμισε την σημασία της μεσογειακής διατροφής, με βασικό προϊόν την ελιά και το ελαιόλαδο, ως μιας από τις καλές πρακτικές που επιδιώκεται να διαδοθούν μέσω προγράμματος.
Στο πλαίσιο του προγράμματος FOODPRINT.eu, έχουν προβλέπονται έξη κοινές συναντήσεις σε διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις, δημιουργία blog, κοινού λεξικού με διατροφικούς όρους, ηλεκτρονικό βιβλίο συνταγών, video και άλλο υλικό.

Στα πλαίσια της συνάντησης στην Πάτρα έγιναν επισκέψεις στο αρχαιολογικό Μουσείο, το Κάστρο, το Ωδείο, τον Αγ. Ανδρέα καθώς και σε ελαιώνα και ελαιοτριβείο στην περιοχή Περιβόλας.
Προγράμματα όπως το FOODPRINT.eu,συμβάλουν ασφαλώς στην προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Αχαΐας, του πολιτισμού και των προϊόντων της, δείχνοντας παράλληλα, την ανάγκη να κάνουμε περισσότερα και πιο οργανωμένα για τον σκοπό αυτό.
Το πρόγραμμα της συνάντησης στην Πάτρα ολοκληρώνεται με διεθνή ημερίδα που γίνεται σήμερα Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου, στις 18.30, στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ, με θέμα: «Εθελοντισμός και Διατροφή στην Ευρώπη της Κρίσης».