«Ανεξέλεγκτο φαινόμενο φοροδιαφυγής και παραεμπορίου ».Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΣΕΕ, το Επιμελητήριο Αχαΐας, την ΠΑΕΚ αλλά και τον πρόεδρου του Επιμηλητήριου, ο Σύλλογος Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Αν. Αιγιάλειας εκπέμπει SOS για το ανεξέλεγκτο φαινόμενο της φοροδιαφυγής και του παραεμπορίου που επικρατεί στην περιοχή.
Αναλυτικά η επιστολή που κοινοποιείται στην ΟΕΣΠ αναφέρει τα εξής: « SOS!! Εκπέμπουν οι εναπομείναντες μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω του ανεξέλεγκτου φαινομένου της φοροδιαφυγής και του παραεμπορίου που επικρατεί στην περιοχή μας (Παραλία Συλιβαινιωτίκων Δημοτικής Ενότητας Ακράτας του Δήμου Αιγιαλείας) από μικροπωλητές στάσιμου υπαίθριου εμπορίου αλλά και γενικότερα σε όλη τη χώρα όπως διαβάζουμε καθημερινά μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου αφού ουδείς ενδιαφέρεται από τους αρμόδιους φορείς με αποτέλεσμα οι μικροπωλητές (αλλοδαποί και μη) να δρουν ελεύθερα χωρίς να τους ελέγχει κανείς και συνεπώς μη αποδίδοντας τους νόμιμους φόρους στο Κράτος, σε αντίθεση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πασχίζουν καθημερινά για να τα βγάλουν πέρα, προσπαθώντας να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Κράτος αλλά και να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις (οι έμποροι), διατηρώντας παράλληλα και το προσωπικό που διαθέτουν.»
Και συνεχίζει η επιστολή: « Θεωρούμε ότι στο σημείο που έχει φθάσει η κατάσταση θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα το άρθρο11 του Ν.3982/2011 από τους φορείς που ασκούν την εκτελεστική εξουσία και να επαναλειτουργήσουν αποτελεσματικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους χωρίς να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Διαφορετικά τα πράγματα θα ξεφύγουν ακόμη περισσότερο με τις νομοταγείς επιχειρήσεις να καταλήγουν να πωλούν τα προϊόντα τους χωρίς να ακολουθούν τις νόμιμες διαδικασίες ενώ δεν αποκλείεται να κηρύξουν στάση πληρωμών προς το δημόσιο, όχι επειδή δεν θέλουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους αλλά επειδή δεν θα έχουν χρήματα για να το πράξουν.
Εν κατακλείδι, παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες ώστε να υπάρξει λύση στη μάστιγα που ταλανίζει το ελληνικό εμπόριο και την ελληνική οικονομία, δίνοντας “ανάσα ζωής” όχι μόνο στις εναπομείναντες επιχειρήσεις αλλά και στα κρατικά έσοδα, τα οποία παραμένουν καθηλωμένα εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης και της παραοικονομίας.»