Η Επιτροπή αγώνα συνεδριάζει τη Δευτέρα για δυναμικές κινητοποιήσεις

Υπογραφές , δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα για τα  διόδια και επιστολή προς την Ολυμπία οδό για άμεση  απάντηση, στο ψήφισμα των  έξι φορέων της Αιγιάλειας.

Είναι μερικά μόνο από  τα κεντρικά σημεία της συζήτησης που απασχόλησαν  τους  φορείς  της περιοχής, το μεσημέρι του Σαββάτου στο Εργατικό Κέντρο.

Επειδή τα μεγάλα θέματα φέρουν και πολλές κόντρες μέχρι την τελική πρόταση έτσι και οι  σχέσεις των φορέων, παρ ότι συντάσσονται μαζί φαίνονται να δοκιμάζονται.

Δεν  είναι λίγοι την περασμένη εβδομάδα που σε πηγαδάκια έριχναν βέλη προς κάθε κατεύθυνση, για το ποιος  προβάλλεται, ποιος προτάσσει εαυτόν και ποιος υπονομεύεται.

Σε συνάντηση μάλιστα στο Δημαρχείο, για το  θέμα των διοδίων,  ελάχιστοι ήταν αυτοί που συμμετείχαν στην σύσκεψη, καθώς δεν είχαν προσκληθεί.

Επειδή όμως  κανένας δεν περισσεύει, όλοι μαζί αποφάσισαν πως προέχει η Αιγιάλεια.

[the_ad id=”46371″]

 

Παρόντες, εκτός από τους έξι, (Ιατρικός Σύλλογος, Σύλλογος Μηχανικών, Εμπόρων, Δικηγόρων, Αγροτών, Εργατικό Κέντρο)ήταν και εκπρόσωποι της Μητρόπολης, ο πρόεδρος των Αστικών ΚΤΕΛ, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου,  ο  Πρόεδρος των Φορτηγών , εκπρόσωποι των Καθηγητών και των Δασκάλων, ο Πρόεδρος των ΣΕΑΜ και εκπρόσωπος της Ανατολικής Αιγιάλειας.

Τον λόγο πήρε ο Άρης  Τηλιγάδης, που ζήτησε την αναβολή της συνάντησης , καθώς έλειπε ο Βασίλης Ρίτης, για προσωπικούς λόγους. Το ίδιο πρότεινε και ο Πρόεδρος των Αστικών Κτελ Σωτήρης Σπηλιωτόπουλος, καθώς είπε πως θα ήταν ορθότερο να έχουν μαζευτεί και κάτοικοι της περιοχής  κάτι που θα γινόταν εφικτό, κάποια άλλη στιγμή που θα ήταν κλειστά τα μαγαζιά.

Ο Άρης  Τηλιγάδης ενημέρωσε πως 1η Νοεμβρίου θα έρθει η απάντηση της Ολυμπίας Οδού, για όλα τα εκπτωτικά πακέτα που αφορούν όλη την Ελλάδα, Κάτι που επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος των εμπόρων, Λάμπης Παπαδόπουλος.

Η πρότασή Τηλιγάδη, ήταν να δούνε πρώτα τι εκπτώσεις θα δοθούν και μετά να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση.

Στον αντίποδα ήρθαν οι προτάσεις των άλλων φορέων, που απαίτησαν εδώ και τώρα να πραγματοποιηθούν δυναμικές κινητοποιήσεις  και ή δυνατόν να απαιτήσουν με έγγραφο,  απάντηση και   στο αίτημα για μείωση των διοδίων κατά  80%  εντός του Δήμου της Αιγιάλειας και μείωση του κόστους στο 50% εντός του Νομού μας με κατεύθυνση από  και προς τους όμορους Δήμους και ακόμα απαιτώντας την Άμεση αναλογική χιλιομετρική χρέωση και την Αύξηση ωρών από τέσσερις σε εννέα.

[the_ad id=”46274″]

 

Οι Εκπρόσωποι της Ιεράς  Μητροπόλεως  Πατήρ Ιωακείμ Βενιανάκης και ο Πρωτοσύγκελος  Βασίλειος Νικολόπουλος, είπαν: πως ο Μητροπολίτης  συμφωνεί απόλυτα  και σε οποιαδήποτε κίνηση θα σταθεί στο πλευρό των  Συλλόγων που ουσιαστικά εκπροσωπούν όλη την Αιγιάλεια.  Την  ερχόμενη Τετάρτη μάλιστα, σε Ιερατική Σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στους Νέους Ορίζοντες μεταξύ άλλων θα υπάρχει και θέμα για τα διόδια.

Οι εκπρόσωποι των καθηγητών είπαν: πως δεν θα έπρεπε  να υπάρχουν καθόλου διόδια  από την στιγμή που καλούνται  οι πολίτες να  πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας και τόσους φόρους. Πρότειναν, πως  ότι αφορά Δημόσιο χώρο θα πρέπει να μπούνε όλοι μπροστά και να παλέψουν.

Ο Πρόεδρος των Φ.Δ.Χ  Σταματόπουλος Γιώργος , φανερά οργισμένος, είπε: πως έπρεπε όλα αυτά να έχουν γίνει νωρίτερα, το Σωματείο του ήδη βρίσκεται στα δικαστήρια και στις 24 Οκτωβρίου, έχει οριστεί δικάσιμος.

Ο Πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου, Λάμπης Παπαδόπουλος  είπε:  πρέπει  με τις κινητοποιήσεις μας να  κάνουμε την Ολυμπία Οδό να  καταλάβει  πως η Αιγιάλεια είναι καζάνι που βράζει. Πρέπει όλοι οι φορείς να συνταχθούν από κοινού.

Η Εκπρόσωπος της Ανατολικής Αιγιάλειας, Ραμπαβίλα  Νικολίτσα  κάτοικος της Ακράτας , είπε: πως εδώ και ένα μήνα μαζεύουν υπογραφές για τα διόδια και πως στο Αίγιο έπρεπε να έχουν κινητοποιηθεί όχι μόνο οι σύλλογοι αλλά και οι πολίτες. Πρόσθεσε μάλιστα  «δεν θα μου πει κανένας πόσες φορές θα περάσω για να πάω στον γιατρό ή στο Νοσοκομείο ή για δουλεία, είναι ανεπίτρεπτο να πληρώνουμε διόδια μέσα στον Δήμο μας»

Τελική απόφαση

Την Δευτέρα   θα συνεδριάσει η επιτροπή αγώνα και θα δεσμεύσει και τους έξι φορείς αλλά και αυτούς που προστέθηκαν χθες, να αποφασίσουν και να τρέξουν από κοινού το πρόγραμμα.

Παράλληλα θα πρέπει  να μαζέψουν όλοι οι φορείς υπογραφές που θα σταλούν μαζί με  επιστολή στην Ολυμπία Οδό, κάνοντας έτσι πιο ισχυρό το αίτημα της μείωσης των διοδίων.

Φυσικά η επιστολή αυτή θα απαιτεί την άμεση απάντηση στο ψήφισμα των έξι  που είναι και απόφαση του Δ.Σ.  Επίσης Ο πρόεδρος των Δικηγόρων θα συντάξει επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  με το αίτημα της Αιγιάλειας για μείωση των διοδίων.

Τέλος  σε ημερομηνία που θα οριστεί  άμεσα  θα μεταβούν στα διόδια με στο στόχο να μαζευτούν εκατοντάδες άνθρωποι που θα μοιράζουν φυλλάδια και θα ενημερώνουν τον κόσμο για το άδικο τέλος των διοδίων.

[the_ad id=”46371″]

Μάλιστα ενδέχεται να κλείσουν συμβολικά το δρόμο για λίγη ώρα. Μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να γίνουν όλες οι κινήσεις καθώς τα περιθώρια στένεψαν αρκετά.

Ο κόσμος καθημερινά πληρώνει εδώ και ένα μήνα περίπου  το υπέρογκο κόστος των διοδίων, ενώ αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν αναγκάζονται να πηγαίνουν από το Παλιό δίκτυο υπό τον φόβο ατυχημάτων και φθοράς των αμαξιών τους.

Ιδιαίτερα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας  τους ανθρώπους που κάθε μέρα πρέπει να μεταβαίνουν από το ένα σημείο στο άλλο και  το ποσό που πληρώνουν, που πολλές φορές είναι το μισό του μισθού τους, φυσικά τους κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας που νοιώθουν κυριολεκτικά πως κατοικούν στο απέναντι τείχος.

Της: Ιωάννας Δημουλά

[the_ad id=”46371″]

[the_ad id=”46704″]

[the_ad id=”46715″]