Οι προσδοκίες διαψεύστηκαν για τους κατοίκους της δυτικής Αιγιάλειας που αργά το μεσημέρι της Παρασκευής ενημερώθηκαν για την… απορριπτική απόφαση που εξέδωσε ο πρόεδρος Πρωτοδικών Νικηφόρος Πρίντζης σχετικά με το αίτημα προσωρινής διακοπής των εργασιών ενόψει της συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι πρόεδροι των 11 κοινοτήτων που πλήττονται από την κατασκευή του ΧΥΤΑ «Παπανικολού».Η διαδικασία κράτησε περισσότερο από μιάμιση ώρα με τις δύο πλευρές (προέδρους και εργολάβο) να προσπαθούν να πείσουν για τα επιχειρήματά τους, ενώ παράσταση υπέρ της αναγκαιότητας έναρξης εργασιών και του κατεπείγοντος κατασκευής του έργου έκανε και δια του νομικού του εκπροσώπου ο δήμος Αιγιάλειας παρουσία μάλιστα του δημάρχου Αιγιαλείας Στ.Θεοδωρακόπουλου.
Ο δικηγόρος των προέδρων (Πειραιώς κ΄.Γ.Μπάλιας) στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα απουσίας (όπως είπε) της υδρολογικής μελέτης από το φάκελο της σύμβασης κάτι που ελλοχεύει κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και γενικότερα του περιβάλλοντος με τον εργολάβο κ΄.Κωσταντίνου να υποστηρίζει από την πλευρά του πως στην παρούσα φάση δεν θα γίνουν εργασίες που ενδεχομένως επηρεάσουν τον υδροφόρο ορίζοντα, μάλιστα ανέφερε ότι έχει κατασκευάσει πέντε ΧΥΤΑ σε όλη τη χώρα και πως ο συγκεκριμένος είναι ο μόνος που προβλέπει διπλή στεγάνωση και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το περιβάλλον αφού το έργο που θα γίνει, όπως είπε θα είναι υψηλών προδιαγραφών.
Αφού άκουσε και τις δύο πλευρές με προσοχή και παρουσία πλέον των 100 κατοίκων της περιοχής ο πρόεδρος Πρωτοδικών κ΄.Πρίντζης αποσύρθηκε περί τις 12.00 το μεσημέρι προκειμένου να μελετήσει όλα τα στοιχεία και να εκδώσει την απόφασή του. Τα νέα δεν ήσαν ευχάριστα για τους κατοίκους που λίγο πριν τις 3.00 το μεσημέρι ενημερώθηκαν πως η απόφαση ήταν αρνητική αφού σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που το σκεπτικό του δικαστηρίου αναφέρει πως εφόσον ο ΧΥΤΑ δεν έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του δεν προκύπτει κάποιος κίνδυνος για τον υδροφόρο ορίζοντα και το περιβάλλον, ενώ επικαλείται σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι πρόεδροι ορίστηκε για την 22 Ιανουαρίου του 2013.
Μετά την αρνητική για τους κατοίκους εξέλιξη μιλώντας στον «Ημ» η πρόεδρος των Καμαρών κα Τασινού ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Οι κάτοικοι και οι πρόεδροι της περιοχής είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να γίνει το «έγκλημα» σε βάρος της περιοχής μας. Θα εξαντλήσουμε σε συνεργασία με τους νομικούς μας κάθε νόμιμο μέσο και παράλληλα παραμένουμε στους δρόμους προκειμένου να μην αφήσουμε τον εργολάβο να περάσει και να εγκατασταθεί στο δάσος της Παπανικολού. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος! Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε».

…Περί κόστους λειτουργίας

Ο δικηγόρος Γιάννης Σταυρόπουλος, που κατοικεί στην περιοχή και αγωνίζεται επί σειρά ετών μαζί με τους κατοίκους για να μη γίνει το έργο μιλώντας στον «Ημ» τόνισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί με κάθε μέσο «και νομικά και στους δρόμους, δεν θα αφήσουμε κανέναν να καταστρέψει τη περιοχή μας» όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Παράλληλα ο κ΄.Σταυρόπουλος επικαλούμενος την αντίστοιχη απόφαση που αφορά την λειτουργία του σύγχρονου ΧΥΤΑ Ναυπάκτου τονίζει ότι: «Για τη συντήρησή του ο ΧΥΤΑ της Ναυπάκτου απαιτεί βάσει της σχετικής απόφασης που έχουμε στα χέρια μας, περί τις 37.400€ μηνιαίως. Πρόκειται για ένα ΧΥΤΑ που αφορά 12.000 τόνους ετησίως.
Στην Παπανικολού που προβλέπεται να διαχειρίζεται περί τις 65.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως έχει αναλογιστεί κανείς πόσο θα είναι το λειτουργικό κόστος;». Η αναφορά του κ΄.Σταυρόπουλου έρχεται –όπως τονίζει- ως απάντηση στις αναφορές για «αιμορραγίας» του δημοτικού ταμείου, «Γνωρίζουμε ότι το κόστος για τη μεταφορά των απορριμμάτων είναι τεράστιο δηλώνει, όμως εάν αναλογιστεί κανείς το κόστος λειτουργίας του ΧΥΤΑ, είναι σαφές πως θα υπερβαίνει κατά πολύ το σημερινό κόστος, οπότε… καταρρίπτεται η δικαιολογία για το κόστος που πληρώνουν οι δημότες αφού και με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ οι δημότες θα ακριβοπληρώνουν τα σκουπίδια ενώ παράλληλα θα έχει συντελεστεί ένα φρικτό έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και της περιοχής μας» δηλώνει χαρακτηριστικά.