inoaΣε επικοινωνία που είχε ο «Ημ» με τον πρόεδρο του Ι.Ν.Ο.Α. ο κ΄.Παναγιωτακόπουλος τόνισε ότι: «η υπάρχουσα γλίστρα –ράμπα δεν εξυπηρετεί σε καμιά περίπτωση τις ανάγκες των ιδιοκτητών σκαφών και ούτε υπάρχει δυνατότητα να βελτιωθεί γιατί λόγω της μορφολογίας δημιουργούνται φυσικά προσχώματα από τη θάλασσα. Τεχνικά δεν γίνεται να φτιαχτεί εκεί η νέα ράμπα αφού είναι αβαθής η περιοχή και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει μεγάλα σκάφη. Όσον αφορά την έκφραση ανησυχίας, σαφώς και δεν πρόκειται να γίνει κάποιο έργο που περιβαλλοντικά θα βλάψει την περιοχή. Αγαπάμε τη θάλασσα και κυρίως την περιοχή μας, την Αλυκή και πιστεύουμε ότι η δυνατότητα καθέλκυσης σκαφών στην συγκεκριμένη περιοχή θα αναβαθμίσει το συγκεκριμένο σημείο. Όσον αφορά τους λουόμενους ούτως ή άλλως απαγορεύεται η κολύμβηση στο συγκεκριμένο σημείο για την πρόκληση ατυχημάτων και όσοι κάνουν μπάνιο εκεί αγνοούν τη σχετική σήμανση που τίθεται από το Υπολιμεναρχείο. Βεβαίως οι συμπολίτες μας που αντιδρούν έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν, αφού ζούμε σε Δημοκρατία, όμως από την δική μας πλευρά τουλάχιστον δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι πέρα από τη νομιμότητα».

Σε μια πόλη που δεν διαθέτει κανένα ουσιαστικό προσανατολισμό για την Ανάπτυξη και τον Τουρισμό, είναι αναμενόμενο να δημιουργούνται έριδες και συγκρούσεις μεταξύ των φορέων που αντιλαμβάνονται προφανώς διαφορετικά ο καθένας…
Δεδομένης λοιπόν της απόλυτης απαξίωσης και του «μπάχαλου» που επικρατεί και στην παραλιακή ζώνη, η κατασκευή ράμπας –γλίστρας ανέλκυσης σκαφών φέρνει συγκρούσεις με κάθε πλευρά να προβάλει τα δικά της επιχειρήματα…
Στο πλαίσιο αυτό χθες το μεσημέρι από το Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Άγιος Νικόλαος» και εκπροσώπους κατοίκων παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Λιμενικού Ταμείου όπου έχουν καταθέσει αίτημα ανάκλησης της απόφασης του Λιμενικού Ταμείου για την κατασκευή της ράμπας μπροστά από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην παραλία της Αλυκής.

Αντιδράσεις για την ράμπα
Ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους και ζητούν ανάκληση απόφασης

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου τα μέλη του Συλλόγου και οι εκπρόσωποι των κατοίκων (που όπως είπαν έχουν συλλέξει 160 υπογραφές), παρουσίασαν αναλυτικά τις αποφάσεις του Λιμενικού Ταμείου που το 2013 είχε απορρίψει αίτημα για την κατασκευή της ράμπας ενώ περίπου ένα χρόνο μετά κι αφού υπήρξε πιο αναλυτικός φάκελος από τον ΙΝΟΑ, ενέκρινε τελικά (τον Φλεβάρη του 2014) την κατασκευή της ράμπας. Κι όλα αυτά, ενώ έχει εγκριθεί και η κατασκευή νέου τουριστικού καταφυγίου στη λιμενική ζώνη του Αιγίου, όπου θα μπορούσε να κατασκευαστεί η εν λόγω γλίστρα χωρίς να δημιουργεί προβλήματα.
Οι κ.κ. Παπαδόπουλος, Μαυρίδης, Λαουρδέκης, Μπέσκου, Κοντέσης και Μπαλής που ήταν παρόντες εκ μέρους των κατοίκων της Αλυκής στη συνέντευξη, τόνισαν πως με την κατασκευή αυτής της γλίστρας στο συγκεκριμένο σημείο, θα απαξιωθεί το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, αναφέροντας πως και η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας έχει ενημερωθεί και συμπαρίσταται στον αγώνα των κατοίκων για να αποφευχθεί η κατασκευή.
«Στις Υπουργικές αποφάσεις που χωροθετούν το λιμένα του Αγίου Νικολάου, προβλέπεται κατασκευή ράμπας προς τη δυτική άκρη του καταφυγίου του ΙΝΟΑ κι όχι προς την ανατολική, όπως ζητάει ο Όμιλος» ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Παπαδόπουλος για να συμπληρώσει: «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν επισκευάζεται και δεν συντηρείται η ήδη υφιστάμενη ράμπα στη δυτική πλευρά του καταφυγίου, παρά δρομολογείται με αυτόν τον τρόπο η κατασκευή νέας γλίστρας σε ένα σημείο ακατάλληλο για πολλούς προφανείς λόγους αλλά και επικίνδυνο, λόγω της στενότητας του δρόμου και της ιδιαιτερότητας του επίμαχου σημείου».
Παίρνοντας το λόγο, εκ μέρους των κατοίκων της Αλυκής, ο κ. Κοντέσης σημείωσε τους λόγους για τους οποίους, 152 κάτοικοι ζητούν την ανάκληση της επίμαχης απόφασης του Λιμενικού Ταμείου:

1. Το σημείο χωροθέτησης της γλίστρας βρίσκεται πλησίων επικίνδυνης και άνευ επαρκούς ορατότητας στροφής στον παραλιακό δρόμο, ο οποίος ήδη είναι αυξημένης επικινδυνότητας κυρίως τους θερινούς μήνες λόγω αυξημένης κίνησης, αλλά και όλο το χρόνο λόγω των πάμπολλων περιπατητών που προσελκύει η συγκεκριμένη περιοχή. Προς επίρρωσην θα αναφέρουμε τα συχνά ατυχήματα που συμβαίνουν στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά και στην προέκταση του παραλιακού δρόμου προς την Αλυκή (στροφή Γαλάνη). Η Ανέλκυση-Καθέλκυση σκαφών θα προκαλούσε παρακώλυση της κυκλοφορίας, διότι ο δρόμος είναι στενός στο συγκεκριμένο σημείο, χωρίς πεζοδρόμιο και μάλιστα άνευ επαρκούς ορατότητας, αυξάνοντας περαιτέρω την επικινδυνότητα για πεζούς και διερχόμενα οχήματα.
2. Ο εν λόγω χώρος στερείται των απαραίτητων υποδομών ώστε να φιλοξενήσει τα οχήματα και τρέιλερ όσων θέλουν να κάνουν χρήση της ράμπας με αποτέλεσμα:
i. την παρεμπόδιση της πρόσβασης στον αιγιαλό,
ii. την αισθητική υποβάθμιση της περιοχής
iii. την απαξίωση του Ι.Ν.Αγίου Νικολάου και την παρεμόδιση πρόσβασης σε αυτόν
iv. της αύξηση της ηχορρύπανσης σε κατοικημένη περιοχή
v. την εκτίναξη των πιθανοτήτων πρόκλησης ατυχήματος από λάθος χειρισμούς και μανούβρες κατά την ανέλκυση/καθέλκυση σκαφών.
3. Όπως αναφέρεται και εσείς στη γνωμοδότησή σας, έχει ήδη προβλεφθεί η κατασκευή ράμπας προς τη δυτική άκρη της υπάρχουσας μαρίνας συνακόλουθη με την πιθανή επέκταση και την δημιουργία νέου τουριστικού καταφύγιου αφού υπάρχουν οι σχετικές αποφάσεις και εγκεκριμένες μελέτες γεγονός που πάλι θα σήμαινε την αποξήλωση της νέας γλίστρας στην ανατολική πλευρά, στην ουσία δηλαδή πρόκειται περί επανειλημμένων και άσκοπων παραβιάσεων του αιγιαλού και των δικαιωμάτων των πολιτών σε αυτόν.
4. Όπως αναφέρει η σχετική νομοθεσία «επιτρέπεται να δημιουργούνται σε κάθε παραθαλλάσιο οικισμό δήμου ή κοινότητας μέχρι μία ράμπα πρόσβασης μικρών σκαφών στη θάλασσα». Ήδη, πέραν της προαναφερθείσης ράμπας κείμενης επί του δυτικού άκρου της μαρίνας, προϋπάρχει ράμπα στην περιοχή Άνθη (καρνάγιο Βάλβη), η οποία είναι δημοτική και ο περιβάλλοντας περιφραγμένος χώρος έχει περιέλθει πλέον στην ιδιοκτησία του δημοτικής αρχής λόγω λήξης της σύμβασης του ιδιώτη για αποκλειστική χρήση, γεγονός που καθιστά την επικείμενη κατασκευή γλίστρας ως τρίτη εναλλακτική επιλογή.
5. Αν παρ’όλα αυτά η κατασκευή νέας γλίστρας κρίνεται απολύτως απαραίτητη, υπάρχουν και άλλα πιο κατάλληλα σημεία που θα μπορούσε να κατασκευαστεί, ενδεικτικά να αναφέρουμε την περιοχή πέριξ της Χαρτοποιίας και του Υπολιμεναρχείου Αιγίου, όπου δεν συντρέχουν οι προαναφερόμενοι στις παραγράφους 1 έως 3 λόγοι, ενώ το θέμα αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε ειδική ανεξάρτητη τεχνική υπηρεσία, η οποία θα εξέταζε συνολικά τον όρμο Αιγίου και θα αποφαινόταν για το καταλληλότερο σημείο.
6. Θα καταστραφεί και θα τεθεί σε αχρηστία η φυσικώς σχηματισμένη παραλία στο ανατολικό άκρο του Καταφυγίου, η οποία αποτελεί πόλο έλξης πλήθους δημοτών και παραθεριστών ιδίως τους θερινούς μήνες, κάτι που έχετε και εσείς οι ίδιοι αναγνωρίσει με την τοποθέτηση ντους και παγκακίων στον εκεί χώρο προς εξυπηρέτηση των πολυπληθών επισκεπτών. Η εν λόγω παραλία είναι το μοναδικό φυσικά προστατευμένο από τον αέρα σημείο σε όλο το μήκος της ακτής που προσφέρει τη δυνατότητα για αναψυχή λόγω της φυσικής σκιάς από τα δέντρα και τα παγκάκια που βρίσκονται στο χώρο αυτό.