Αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Αχαϊας, για προγραμματισμένη επίσκεψη στην περιοχή Νυρεμβέργης της Γερμανίας.
Στην διάρκεια της επίσκεψης έχουν σχεδιασθεί συναντήσεις με την Διοίκηση του Επιμελητηρίου Νυρεμβέργης, αναπτυξιακούς φορείς και επιχειρηματίες από την περιοχή.
Στόχος είναι η συνεργασία και η προσέλκυση επενδυτών στην περιοχή μας.
Στα πλαίσια αυτά, το Επιμελητήριο ανέλαβε πρωτοβουλία και συγκέντρωσε επενδυτικές προτάσεις που αφορούν την Αχαϊα, από διαφόρους φορείς, για τις οποίες υπάρχουν μελέτες σε στάδιο ωριμότητας η σε στάδιο προπαρασκευής.
Θα παρουσιασθούν-προταθούν δέκα μεγάλα επενδυτικά σχέδια γενικότερου ενδιαφέροντος και άλλες προτάσεις που αφορούν, μεταφορές, υπηρεσίες, τουρισμό, στήριξη μεταποίησης κ.α.
Τον Πρόεδρο Πλάτωνα Μαρλαφέκα, συνοδεύουν στην αποστολή, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ΠΔΕ κος Γ.Κεπενός, ο ΓΓ. του Επιμελητηρίου κος Τσούμπελης, το μέλος Δ.Σ κος Παν.Χελάς και ο κος Σ.Φιλιππάκης, συντονιστής της αποστολής.
Μετά την επιστροφή της αποστολής θα δοθεί συνέντευξη τύπου με θέμα τα αποτελέσματα των επαφών

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ

Σας ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας κάνατε, να μας καλέσετε να σας επισκεφθούμε στην πόλη σας. Όπως επίσης ευχαριστούμε τον κο Schoultz, για την επίσκεψη που έκανε το καλοκαίρι στο Επιμελητήριό μας και την οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.
Σήμερα, οι συνθήκες στην ελληνική αγορά είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Καλούμαστε, όλοι μας, να πληρώσουμε τις συνέπειες από τη λειτουργία ενός συστήματος, που, επί δεκαετίες, ήταν αντιπαραγωγικό και ανορθολογικό στη δομή και λειτουργία του, περιστρεφόταν και πολλές φορές εξαρτιόταν από το κράτος, ενώ συντηρούσε τεράστιες σπατάλες. Η περιορισμένη ρευστότητα, το έντονο κλίμα αβεβαιότητας και η μείωση της ζήτησης προκαλούν ισχυρές πιέσεις σε όλους τους κλάδους και σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους. Η Ελλάδα προκειμένου να επιβιώσει, καλείται να στραφεί σε μια νέα αναπτυξιακή φιλοσοφία. Η οποία δεν θα στηρίζεται πλέον σε ένα χρεοκοπημένο κράτος, αλλά στις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα. Θα στηρίζεται σε νέες δραστηριότητες, σε εξωστρεφείς κλάδους, σε ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Με την έλευσή μας εδώ εγκαινιάζουμε μία συνολική προσπάθεια του Επιμελητηρίου μας που θα έχει συνέχεια προς διάφορες κατευθύνσεις, στα πλαίσια της αναπτυξιακής προοπτικής και στήριξης της περιοχής, σε συνθήκες ύφεσης και πολλών παράπλευρων προβλημάτων.
Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου μας είναι εντελώς νέα, κατά πλειοψηφία συγκροτείται από νέους επιχειρηματίες που εκφράζουμε την νέα γενιά και πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και σε περιφερειακό επίπεδο να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αντιστροφής του υφεσιακού κλίματος. Είμαστε η νέα άλλη Ελλάδα που έχουμε κεντρικό στόχο αλλά και χρέος να προσπαθήσουμε και σε κάθε περίπτωση να είμαστε παρόντες για εμάς και τα παιδιά μας.
Στα πλαίσια αυτά, κινείται και η σημερινή μας επίσκεψη.
Ο νομός Αχαίας βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, που είναι μία περιοχή με πολύ χαμηλό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), πολύ κατώτερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βρίσκεται στο κέντρο της Δυτικής Ελλάδας, συνδέει την χώρα μας με την Δυτική Ευρώπη και είναι στο κέντρο ανάμεσα σε Ολυμπία, Δελφούς και Επίδαυρο με απόσταση περίπου 1-1,5 ώρα από τον κάθε προορισμό.
Την περίοδο 1976-1996 η περιοχή μας βίωσε μιά μεγάλης έκτασης αποβιομηχάνιση και στην συνέχεια κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να ανακάμψει. Σήμερα υφιστάμεθα τις ίδιες συνέπειες, με αποτέλεσμα την ραγδαία οικονομική συρρίκνωση, που σημαίνει ότι θα πρέπει να στραφούμε και σε άλλες κατευθύνσεις οικονομικής ανάπτυξης
Συνεπώς, μαζί με τα μεγάλα έργα υποδομής που είναι επιτακτικό να ολοκληρωθούν το συντομότερο και θα αναδείξουν ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο στην περιοχή μας, όπως
Οδικές αρτηρίες.
Σιδηρόδρομος
Φυσικό αέριο
Εμείς έχουμε αναλάβει να προβάλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε και να στηρίξουμε συνέργιες και επενδυτικά ενδιαφέροντα που προέρχονται από τη χώρα μας και βεβαίως από φίλες χώρες και περιοχές όπως και εσείς.

Η Αχαϊα έχει σημαντικούς παραγωγικούς τομείς με προοπτικές και δυνατότητες όπως είναι
η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, που μαζί με την ιχθυοκαλλιέργεια που αναπτύσσεται στις γύρω περιοχές, μπορεί να εξάγει υψηλής ποιότητας βιολογικά προϊόντα και ειδικά αυτά που αποτελούν συστατικά της μεσογειακής διατροφής.
ο τουρισμός, με ποιοτικές υπηρεσίες που αξιοποιούν το φυσικό περιβάλλον, το κλίμα και την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της περιοχής. Ήδη στον φάκελο που σας παρουσιάζουμε υπάρχουν επενδυτικές δυνατότητες προς αυτές τις κατευθύνσεις, όπως το Ενυδρείο, το θεματικό καρναβαλικό πάρκο η το θεματικό οικολογικό πάρκο.
ο χώρος της υγείας και ευεξίας, με υπηρεσίες για επισκέπτες μεγαλύτερων ηλικιών. Η περιοχή μας συγκεντρώνει δύο σύγχρονα κεντρικά νοσοκομεία, δύο περιφερειακά και πολλές ιδιωτικές μονάδες, όπως επίσης διαθέτει μεγάλη προσφορά επιστημονικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ιατρικού τουρισμού
η ναυτιλία, με την ανάπτυξη σύγχρονων υποστηρικτικών υπηρεσιών, που ο σημερινός βαθμός παροχής υπηρεσιών είναι μικρός. Στον φάκελο υπάρχει η πρόταση για νέο εμπορικό πολυχρηστικό λιμάνι, του οποίου η μελέτη και η χωροθέτηση είναι έτοιμες και θα προσδώσει αναπτυξιακές προοπτικές και προσέλκυση επιχειρήσεων κυρίως της εφοδιαστικής αλυσίδας στην περιοχή, παράλληλα με την λειτουργία ελεύθερης ζώνης.
Η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με εξαγωγικό κυρίως προσανατολισμό αλλά και η μεταποίηση με διασπορά σε πολλούς κλάδους, έχει εξελιχθεί σημαντικά με πιστοποιημένες και πρότυπες μονάδες που είναι εγκατεστημένες στην Δυτική Ελλάδα αλλά και σε όλη την Πελοπόννησο. Παράλληλα η άμεση γειτνίαση με την Ιταλία, προσφέρει την δυνατότητα για την δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου με διεθνή χαρακτήρα.
Είναι όμως και ο τεχνολογικός τομέας, που έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται με επίκεντρο το Πανεπιστήμιο και τα υπόλοιπα ερευνητικά και ιδρύματα και ινστιτούτα. Είναι ένας τομέας και που έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα περαιτέρω εκρηκτικής ανάπτυξης, προκειμένου να συμβάλλει αποφασιστικά στο οικονομικό αποτέλεσμα του νομού και ολόκληρης της περιφέρειας. Και εδώ η συνεργασία πολιτείας, επιστημονικής κοινότητας και αγοράς είναι το απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας.
Είναι η «πράσινη» οικονομία, ειδικά στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της περιβαλλοντικής διαχείρισης, των οικολογικών υλικών κτλ.
Όπως γνωρίζετε, στην χώρα μας, οι οποιεσδήποτε επενδυτικές και αναπτυξιακές προσπάθειες υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες την ανύπαρκτης ρευστότητας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνθήκες που πιστεύουμε πως θα έχουν μακρά διάρκεια. Στόχος μας είναι να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά των νέων ανθρώπων, που δεν έχουν αυτή την δυνατότητα, με αντίστοιχα προβλήματα στην ανταγωνιστικότητά τους.
Στα πλαίσια αυτών του προβληματισμών, είναι η σημερινή μας πρώτη επίσκεψη.
Λάβαμε την πρωτοβουλία να σας παρουσιάσουμε στην συνέχεια έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα, που έχουμε κατ αρχήν συγκεντρώσει από διαφόρους φορείς, είτε βρίσκονται σε στάδιο ώριμων μελετών η όχι. Θα σας κάνουμε μία συνοπτική παρουσίαση, με την υπόσχεση να γίνει πλήρης και αναλυτική, σε επόμενη συνάντησή μας, εφ όσον υπάρξει το σχετικό ενδιαφέρον.
Και βεβαίως επιθυμούμε να έχουμε την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες σας, σε επίπεδο συνεργασίας με αναπτυξιακούς φορείς της χώρας σας.