pes miltos thanasisΠρωτοβουλίες για να επιλυθούν τα προβλήματα με τις αγροτικές επιδοτήσεις συνεχίζει η ΠΕΣ

Οι «4» από τους «8» βουλευτές της Αχαϊας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών και βρέθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στην ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με κυρίαρχο ζήτημα τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην απόδοση της βασικής ενίσχυσης στους τοπικούς παραγωγούς. Συγκεκριμένα πέραν των μειώσεων που υπήρξαν, περισσότεροι από 250 παραγωγοί από την Αιγιάλεια «κόπηκαν» εντελώς από τη επιδότηση… επειδή υπήρξαν μεταβολές στις δηλώσεις των προηγούμενων ετών. Όπως αναφέρθηκε σε όλους τους τόνους τόσο από πλευράς διοίκησης όσο και από τον διευθυντή της ΠΕΣ και υπηρεσιακούς παράγοντες, την ευθύνη ολοκληρωτικά για το συγκεκριμένο πρόβλημα φέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεδομένου ότι ουδέποτε ενημέρωσε πως επρόκειτο να υπάρξει πρόβλημα…

Στη διάρκεια της σύσκεψης τα βλέμματα στράφηκαν βεβαίως στον μοναδικό κυβερνητικό βουλευτή που παρέστη, τον κ΄.Ανδρέα Ριζούλη ο οποίος δεσμεύτηκε για την προώθηση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα που έχει προκύψει, κι όπως ανέφερε ήδη έχει προγραμματιστεί σύσκεψη αύριο Τρίτη ή μεθαύριο Τετάρτη παρουσία στελεχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του ΟΠΕΚΕΠΕ και στην οποία όπως είπε ο κ΄.Ριζούλης θα προσκληθεί και εκπρόσωπος της Ένωσης προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα που έχει προκύψει.

syskepsi pes 01-2016Η ΣΥΣΚΕΨΗ

Ξεκινώντας τη συζήτηση ο πρόεδρος της ΠΕΣ κ. Θανάσης Σωτηρόπουλος αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των επιδοτήσεων, ιδιαίτερα για μια περιοχή όπως η Αιγιάλεια που η σταφίδα αποτελεί μια ιδιαίτερα κοστοβόρα καλλιέργεια που δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Στη συνέχεια ο διευθυντής της ΠΕΣ κ. Μίλτος Σταυρόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό των πρωτοβουλιών ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου από τον περασμένο Μάρτιο αλλά και στις κινήσεις που έπραξε η Ένωση σε κεντρικό επίπεδο και ειδικότερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. “Αν δεν υπάρξει λύση, η ύπαιθρος θα ερημώσει” τόνισε ο κ. Σταυρόπουλος, σημειώνοντας επιγραμματικά τις σοβαρότερες επιπτώσεις της αγροτικής πολιτικής:

1) Η Ενοικίαση Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης μαζί με γη (2009-2014). Αφορά περισσότερους από 250 δικαιούχους.

2) Η ρήτρα απροσδόκητου κέρδους (αφορά όσους παραγωγούς είχαν απόκλιση πάνω από 10% της έκτασης που δήλωσαν το 2015 σε σχέση με το προηγούμενο έτος ). Δεν εφαρμοζόταν εάν έληγε το μισθωτήριο ή σε περίπτωση αγοροπωλησίας. Δυστυχώς όμως εφαρμόστηκε φέτος σε όλες τις περιπτώσεις χωρίς δικαίωμα ένστασης.

3) Η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με 26%

4) Η μείωση των επιδοτήσεων

5) Η αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23% στα αγροτικά μέσα και εφόδια

6) Η κατάργηση της επιστροφής φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο.

7) Ο τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ

8) Η προκαταβολή του φόρου κλπ

9) Ο ΕΝΦΙΑ

*Κατά την τοποθέτησή του ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Ιάσων Φωτήλας κατηγόρησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ πως μοιράστηκε απλώς σκέψεις χωρίς να προχωρά σε συγκεκριμένες προτάσεις και τόνισε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να ψηφίσει νομοσχέδιο που να αφορά στους αγρότες και έχοντας αυτή τη μορφή που τουλάχιστον διαφαίνεται σήμερα. Το «καρφί» του για τους βουλευτές που απουσίαζαν έριξε ο Νίκος Νικολόπουλος που δήλωσε «παρόν» σε κάθε αγώνα υπέρ της εξασφάλισης του αγροτικού εισοδήματος ενώ από την πλευρά του ο κ. Θ.Παπαθεοδώρου μιλώντας εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης χαρακτήρισε μεγάλο λάθος την ενοποίηση των ταμείων και εγκληματική την πολιτική της κυβέρνησης για τους αγρότες, ενώ καυστικά σχολίασε πως «όταν ακούω για… πολιτική λύση σημαίνει ότι έρχεται ένα ακόμα… πολιτικό πρόβλημα!»

Κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θ.Παναγόπουλος αναφέρθηκε με ιδιαίτερα αιχμηρό στην πολιτική που ακολουθείται στο αγροτικό ζήτημα.

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από αγρότες που ήρθαν να ακούσουν αλλά και να τοποθετηθούν, μιας και οι ίδιοι αποτελούν μέρος του προβλήματος που αναζητά λύση για να μην οδηγηθούν σε μαρασμό και ανέχεια οι χιλιάδες αγροτικές οικογένειες της περιοχής. Παρόντες ήταν οι βουλευτές Ανδρέας Ριζούλης (ΣΥΡΙΖΑ), Ιάσων Φωτήλας (ΠΟΤΑΜΙ), Νίκος Νικολόπουλος (Ανεξάρτητος) και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (ΠΑΣΟΚ), όπως και ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος με τον βοηθό του σε αγροτικά ζητήματα κ. Νίκο Θανασούλια.