antitromokratikiΜε τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού η ΕΛ.ΑΣ. απέτρεψε ένα πολύ σοβαρό χτύπημα στην καρδιά του σωφρονιστικού συστήματος, στις φυλακές Κορυδαλλού, μέσα στην προεκλογική περίοδο, δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη Τύπου με τον αρχηγό της αστυνομίας σχετικά με τα ευρήματα στη γιάφκα αλλά και με όσα σχεδίαζε ο Χριστόδουλος Ξηρός.
Την ίδια ώρα δύο τουλάχιστον άτομα που θεωρείται ότι έκρυβαν τον Χριστόδουλο Ξηρό, αναζητούν οι διωκτικές αρχές, με τις έρευνες να εστιάζονται στο Αίγιο και το Κιάτο αλλά και την Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή μας έφτασαν κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής που υπό άκρα μυστικότητα σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές «ξεσκονίζουν» συγκεκριμένες περιοχές προκειμένου να βρεθούν στοιχεία μετά την πληροφόρηση ότι ο Ξηρός φυγαδεύτηκε για αρκετό διάστημα σε σπίτι στο Αίγιο. Περισσότερα στοιχεία για τους φερόμενους συνεργούς του Χριστόδουλου Ξηρού δεν έχουν δοθεί και είναι προφανές ότι η όποια ανακοίνωση ή διαρροή πληροφοριών θα γίνει με πολύ… προσεκτικό τρόπο.

xirosΈτσι κυκλοφορούσε ο Χριστόδουλος Ξηρός 

Έτσι κυκλοφορούσε τόσο καιρό ο Χριστόδουλος Ξηρός για να μην τον αναγνωρίσει κανείς. Όπως βλέπετε στη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, τα μαλλιά του έχουν μακρύνει, τα έχει βάψει ξανθά ενώ έχει αφήσει και μούσια.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, είχε τόσο θράσος που κυκλοφορούσε με το ποδήλατό του, χωρίς να έχει καλυμμένο το πρόσωπό του, στην Ανάβυσσο και στην περιοχή Αγιασμόθι που ήταν το κρησφύγετό του, ενώ διεξάγονται έρευνες κατά πόσον είχε «κυκλοφορήσει» ενδεχομένως και στην περιοχή μας.

Σύμφωνα πάντως με μαρτυρίες κατοίκων στην Ανάβυσσο, τον έβλεπαν εδώ και περίπου ένα μήνα  να περιφέρεται με ένα ποδήλατο, φορώντας καπέλο και γυαλιά ηλίου. Σε καμιά περίπτωση όπως επισημαίνουν δεν περίμεναν πως επρόκειτο για τον “Μανώλη” της 17Ν.

Κάτοικος της περιοχής κάνει λόγο για έναν άνδρα άνετο που όμως τα είχε λίγο χαμένα. “Ήταν άνετος και έδειχνε την εικόνα κάποιου που δεν είχε σώας στα φρένας. Έμοιαζε λίγο περίεργος, λίγο ατημέλητος, αλλά δεν δίσταζε να κοιτάζει στο πρόσωπο τον περαστικό. Οδηγούσε το ποδήλατο μόνος του. Δεν φαινόταν καθόλου επικίνδυνος ούτε ότι μπορούσε να κάνει κάτι κακό, ήρεμες κινήσεις, ψιλοχαμένος και μου κάνει εντύπωση που έδειχνε το πρόσωπό του.”

Πραγματικό οπλοστάσιο στην Ανάβυσσο

Χτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού ετοίμαζε ο Χριστόδουλος Ξηρός που σχετίζεται με το χτύπημα στο Α.Τ. Ιτέας

Με τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού η ΕΛ.ΑΣ. απέτρεψε ένα πολύ σοβαρό χτύπημα στην καρδιά του σωφρονιστικού συστήματος, στις φυλακές Κορυδαλλού, μέσα στην προεκλογική περίοδο, δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη Τύπου με τον αρχηγό της αστυνομίας σχετικά με τα ευρήματα στη γιάφκα αλλά και με όσα σχεδίαζε ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Όπως εξήγησε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρης Τσακνάκης, στο σπίτι στην Ανάβυσσο βρέθηκαν χειρόγραφες σημειώσεις στις οποίες υπήρχαν τρόποι προσέγγισης, διαφυγής και εναλλακτικές διαδρομές για τις φυλακές Κορυδαλλού.

Επιπλέον ταυτοποιήθηκε το βιολογικό υλικό που ελήφθη από τον Χριστόδουλο Ξηρό με το βιολογικό υλικό που εντοπίστηκε στον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε αποσταλεί ως δέμα στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας, τον Απρίλιο του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι το δέμα είχε σταλεί, στις 29 Απριλίου 2014 στην αλληλογραφία του Αστυνομικού Τμήματος Ιτεάς στη Φωκίδα. Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μεγάλης ισχύος και είχε ενσωματωθεί σε βιβλίο.

Ο μηχανισμός αποτελούνταν από περίπου μισό κιλό εκρηκτικής ύλης, μπαταρία και πυροκροτητή με ανάλογη συνδεσμολογία, ενώ είχαν προστεθεί βίδες και καρφιά. Την ευθύνη είχαν αναλάβει η «Πυρήνες της Φωτιάς».

Μεταξύ άλλων βρέθηκαν οκτώ καλάσνικοφ, δύο εκ των οποίων με σκοπευτικά λέιζερ, γεμιστήρες, φυσίγγια, πιστόλια, ένα ρουκετοβόλο, 3 βλήματα RPG, πυροκροτητές, δύο κουλούρες φιτιλιού, σακούλες με εκρηκτική ύλη, σιγαστήρας, βαζάκι με πυρίτιδα, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα.

Στη μονοκατοικία στην Ανάβυσσο βρέθηκε επίσης δελτίο ταυτότητας -η οποία είναι πλαστή- με το όνομα Μελανή Ελένη. Η φωτογραφία της ταυτότητας δόθηκε στη δημοσιότητα και οι Αρχές καλούν όποιον γνωρίζει οτιδήποτε να επικοινωνήσει με την αντιτρομοκρατική στα τηλέφωνα 1014 και 1414.

Παράλληλα αναζητείται ένας άνδρας ο οποίος ενοικίασε το διαμέρισμα τον Ιούνιο του 2014 του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν ταυτοποιηθεί .

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. στην αυλή του κρησφύγετου της Αναβύσσου βρέθηκαν 10 σακιά με άμμο και σακιά με τσιμέντο ενώ μέσα στην οικία βρέθηκαν πάρα πολλά αντικείμενα. Συγκεκριμένα:

-οκτώ Kalashnikov, εκ των οποίων στα δύο ήταν προσαρμοσμένο σκοπευτικό λέιζερ,

πλήθος από γεμιστήρες συνδεδεμένες μεταξύ τους ανά δύο ή ανά τέσσερις,

-πάρα πολλά φυσίγγια του ιδίου όπλου των οποίων δεν έχει τελειώσει η καταμέτρηση,

-τρία πιστόλια εύχρηστα με φυσίγγια και γεμιστήρες πλήρεις φυσιγγίων,

-μεγάλος αριθμός φυσιγγίων των 9mm,

-ένα ρουκετοβόλο εύχρηστο,

-τρία βλήματα RPG,

-δύο χειροβομβίδες αμυντικού τύπου,

-δύο κινητά, μεταποιημένα με καλώδιο,

-είκοσι τρεις (23) κοινοί πυροκροτητές, εκ των οποίων οι δεκατρείς (13) με προσαρμοσμένα φυτίλια,

-οκτώ ηλεκτρικοί πυροκροτητές,

-πάρα πολλά μέτρα βραδύκαυστου φυτιλιού,

-δύο κουλούρες NONEL (φυτίλι νέας τεχνολογίας),

-τρεις κουλούρες πλαστικού καλωδίου, το οποίο κατέληγε σε κοινό πυροκροτητή,

-πολλές νάιλον σακούλες που περιείχαν, μεταξύ άλλων, ποσότητα μασουριών και ποσότητες άγνωστης ουσίας, ποσότητες άγνωστης κοκκώδους ύλης, λευκού χρώματος,

-έξι πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικού, περιτυλιγμένα ανά τρία μεταξύ τους με χαρτοταινία, ενώ το καθένα φέρει οπή στον πυθμένα του,

-πέντε κοινοί πυροκροτητές διπλής συνδέσεως,

-επτά μεγάλες σακούλες, περίπου 10 κιλά η καθεμία με εκρηκτική ύλη, πιθανόν ANFO,

-ένας μηχανισμός «κουμπατάν» (μηχανικός χρονοδιακόπτης),

-φλοιός δέντρου πιθανόν πεύκου (πρώτη ύλη για κατασκευή πυρίτιδας),

-πλήθος από τηλεκάρτες,

-μία σακούλα με νιτρική αμμωνία,

-ένας σιγαστήρας πιστολιού,

-μία γυναικεία τσάντα με δώδεκα (12) θήκες – συνδετήρες με δέκα (10) φυσίγγια Kalashnikov ο καθένας,

-δεκατρείς θήκες – συνδετήρες φυσιγγίων,

-ρελέδες, μπαταρίες, λαμπάκια, κατσαβιδάκια, μπανάνες (βύσματα), μπόρνες, θερμοσυστελόμενα, μονωτικές ταινίες, αλεσμένες σπιρτοκεφαλές, διακόπτες πιέσεως, διακόπτες on/off, λαμπάκια, λάμπα καμμένη με προσαρμοσμένο βραδύκαυστο, πυραγωγό σχοίνιο, βαζάκι με πυρίτιδα, μανταλάκι πλαστικό,

-δύο σακούλες με περίπου έξι κιλά έκαστη, με εκρηκτική ύλη πιθανόν αμμωνιοδυναμίτιδα,

-ένα βαρέλι μεταλλικό, κοίλο, χωρητικότητας περίπου εκατό (100) λίτρων, το οποίο είχε τσιμέντο στα τοιχώματά του σε σχήμα κώνου.