Ο υπ. βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ (δικηγόρος- καθηγητής Εγκληματολογίας) Άγγελος Τσιγκρής -με αφορμή την καθυστέρηση καταβολής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των ενισχύσεων στους αγρότες- έκανε την ακόλουθη δήλωση:  «Από τον Μάρτιο του 2011, ο ΟΠΕΚΕΠΕ άνοιξε τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ήταν η 4η Απριλίου 2011, προκειμένου οι αιτούντες να είναι δικαιούχοι της κοινοτικής επιδότησης για το τρέχον έτος.

Μέχρι σήμερα κανένας αγρότης που έκανε αίτηση μεταβίβασης δεν έχει πληρωθεί την ενιαία ενίσχυση.

Το άρθρο 29 του Κανονισμού 73/2009 της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει τη δυνατότητα προκαταβολής πριν από την 1η Δεκεμβρίου 2011 μέχρι του 50% ή υπό προϋποθέσεις μέχρι του 80% των ενισχύσεων, εφόσον οι γεωργοί αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση, αντί να διεκδικήσει αυτή τη δυνατότητα, περιμένει να εξαντλήσει και την τελευταία προθεσμία που προβλέπει ο Κανονισμός, δηλαδή την 30η Ιουνίου 2012.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 5,3% το 2011 σε σχέση με το 2010, τη στιγμή που στην Ευρώπη των 27 αυξήθηκε κατά 6,7%.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Επιβεβαιώνουν ότι οι Έλληνες αγρότες δεν έχουν απλά σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, έχουν πρόβλημα επιβίωσης.

Η Κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι η καταβολή των ενισχύσεων είναι υποχρέωσή της.

Είναι επένδυση στην παραγωγική μας βάση, στην αγροτική και την εθνική οικονομία…»._