16.8 C
Aigio
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img
ΑρχικήΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΤεχνολογίαΜΠΑΡΑΖ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ: Κακόβουλο λογισμικό κλειδώνει τα αρχεία

ΜΠΑΡΑΖ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ: Κακόβουλο λογισμικό κλειδώνει τα αρχεία

Τα κρούσματα της νέας διαδικτυακής απειλής «ransomware» σημειώνουν ραγδαία αύξηση στην Ευρώπη,

ιδιαίτερα σε φορητές συσκευές που ενσωματώνουν το λειτουργικό σύστημα της Google, Android, προειδοποιεί σε έκθεσή της που δημοσιοποίησε η εταιρεία ασφαλείας Bitdefender. Συγκεκριμένα, μετά από έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία διαπιστώθηκε ότι περίπου το 32% των κρουσμάτων κακόβουλου λογισμικού που καταγράφηκαν κατά τον μήνα Μάιο μόνο στη Βρετανία ήταν περιστατικά ransomware, από το 24% τους πρώτους μήνες του 2015.

Το ransomware είναι ένα κακόβουλο λογισμικό, το οποίο μόλις ενεργοποιηθεί σε κάποιον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή φορητή συσκευή κλειδώνει τα αρχεία με αποτέλεσμα ο χρήστης να μην έχει πρόσβαση σε αυτά. Οι εγκληματίες πίσω από αυτού του είδους τις επιθέσεις, στέλνουν στους χρήστες μία διεύθυνση email μέσω της οποίας επικοινωνούν τα αιτήματά τους, με σκοπό να αποσπάσουν χρηματικά ποσά. «Αυτή η ξαφνική άνοδος αντανακλά την πρόθεση των εγκληματιών να αυξήσουν τις επιθέσεις τους», αναφέρει στην έκθεσή της η Bitdefender, προσθέτοντας ότι η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους 12 μήνες.

Επίσης, το ενδιαφέρον των κυβερνο-εγκληματιών έχει τραβήξει το γεγονός ότι ο αριθμός των φορητών συσκευών που ενσωματώνουν το Android είχαν ξεπεράσει το 2014 τις 1 δισεκατομμύριο παγκοσμίως. Όπως αναφέρει η εταιρεία, η εκμετάλλευση του συγκεκριμένου κακόβουλου λογισμικού στις φορητές συσκευές είναι εξίσου επικερδής με τις επιθέσεις που σημειώνονται στους επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. «Τέτοιου είδους κακόβουλου λογισμικού δεν προέρχεται από το πουθενά», δήλωσε ο Κάταλιν Κοσόι, επικεφαλής αναλυτής της Bitdefender.

«Η ανάπτυξη ενός malware αποκτά περίπου την ίδια μορφή με αυτή ενός λογισμικού. Χρειάζονται πολλές αναλύσεις και διορθώσεις σφαλμάτων προκειμένου να επιτευχθεί η δημιουργία μιας πραγματικά σταθερής έκδοσης. Το ίδιο ισχύει και για το Android ransomware», πρόσθεσε ο ίδιος. Η Bitdefender παρακολουθεί και καταγράφει εδώ και περίπου ένα χρόνο τα περιστατικά ransomware, αναφέροντας στην έκθεσή της ότι οι αρχικές επιθέσεις ήταν περιορισμένων δυνατοτήτων και στην ουσία στόχο είχαν να τρομοκρατήσουν τους χρήστες με την ιδέα ότι έχουν «κολλήσει» κάποιον ιό, μέσω ενός pop-up παραθύρου που αναδυόταν.

«Αρχικά δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη τεχνογνωσία προκειμένου οι χρήστες να ξεφορτωθούν το pop-up», δήλωσε ο Κοσόι. «Φαίνεται, ωστόσο, ότι το σκεπτικό των προγραμματιστών πίσω από αυτό το κακόβουλο λογισμικό προσαρμόστηκε εύκολα στην πλατφόρμα του λειτουργικού συστήματος των φορητών συσκευών και άρχισαν να κατανοούν πώς να κάνουν πιο αποτελεσματικές τις επιθέσεις τους. Αυτό τους καθιστά πιο επικίνδυνους και τρομακτικούς στον μέσο χρήστη», πρόσθεσε ο ίδιος. Το Android ransomware παρέχει στους χάκερς τη δυνατότητα να μπλοκάρουν εντελώς μια φορητή συσκευή, αφήνοντας στους χρήστες την επιλογή είτε να επανεκκινήσουν (χωρίς αποτέλεσμα) είτε να απενεργοποιήσουν μόνιμα τη συσκευή τους. Με τον τρόπο αυτόν οι εγκληματίες προσπαθούν να φοβίσουν τα θύματά τους προκειμένου να πληρώσουν τα λύτρα.

Η Bitdefender προειδοποιεί στην έκθεσή της ότι οι επιθέσεις αυτού του είδους αναμένεται να αυξηθούν μέσα στους επόμενους μήνες και επισημαίνει ότι οι χρήστες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πλοήγησή τους σε ιστότοπους του Διαδικτύου από τις φορητές τους συσκευές.

crashonline.gr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ

Most Popular