τοιμοι να κατεβάσουν τους διακόπτες για να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ δηλώνουν πλέον οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ. Ερωτηθείς σχετικά στο ραδιόφωνο North ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης ανέφερε χαρακτηριστικά «φυσικά (είμαστε). Οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα της απεργίας όχι μόνο για τους εαυτούς τους, αλλά για τη χώρα και την επιχείρηση» τόνισε ερωτηθείς αν θα ακολουθήσουν ανάλογες πρακτικές.

«Την Πέμπτη

και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θα κάνουν γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν στην πώληση της ΔΕΗ αν τελικά εισαχθεί στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές» σημείωσε ο κ. Μανιάτης.
Οι εργαζόμενοι, πρόσθεσε, «καταλαβαίνουν σε πιο σημείο βρίσκεται η χώρα μας και θα αντισταθούν στην εποχή των μνημονίων όταν οι δανειστές τοκογλύφοι θέλουν να αγοράσουν τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ».

«Δεν μπόρεσαν να αντέξουν στις πιέσεις των δανειστών… Πάμε για πώληση μονάδων, παρόλο που ο κ. Σταθάκης λέει ότι σε αυτή τη φάση δέχονται οι πιστωτές να μείνουν πίσω τα υδροηλεκτρικά» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ KHE Γιώργος Αδαμίδης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του ήταν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή στη διαφύλαξη και την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης. «Μιλάμε για πώληση όχι της μικρής ΔΕΗ, άλλα της μισής ΔΕΗ» ανάφερε μάλιστα ο κ. Αδαμίδης.

Ας σημειωθεί ότι η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, προκαλεί τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ήταν ο αρμόδιος υπουργός πριν να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών να διατρανώνει την αντίθεσή του, και τους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας να είναι έντονα προβληματισμένοι. Από την πλευρά τους, οι εταίροι έχουν διαμηνύσει ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν κλείνει, χωρίς σαφείς δεσμεύσεις για τις πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της ΡΑΕ και να παραμείνει το δίκτυο υπό δημόσιο χαρακτήρα όπως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με διατήρηση του 51% του ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο και προσέλκυση ιδιώτη σημείωσε στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην εισαγωγή του θεσμού των ενεργειακών συνεταιρισμών.

Aπό πλευράς του, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος

είπε ότι γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση, τόσο για τα εργασιακά όσο και στο θέμα της ΔΕΗ, ξεκαθάρισε πάντως ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση έως τις 7 Απριλίου και η συμφωνία να ψηφιστεί πριν το Πάσχα. Ο υπουργός υποστήριξε ακόμη ότι τα θετικά μέτρα της συμφωνίας θα καλύψουν τις μειώσεις στο αφορολόγητο.

«Θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, η ΔΕΗ δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί και δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση στο σημείο αυτό μεταξύ κόμματος, κυβέρνησης Σκουρλέτη, κυβέρνησης κ.ο.κ.», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ