Οι παραδοσιακοί κατασκευαστές ρολογιών έβλεπαν με καχυποψία «τα έξυπνα» ηλεκτρονικά ρολόγια. Όμως, οι οίκοι μόδας ασκούν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θέλουν να αφήσουν την Apple να έχει την πρωτοκαθεδρία.

Μετά τα «έξυπνα» κινητά, τα «έξυπνα» ρολόγια θεωρήθηκαν η νέα μικρή επανάσταση στην ψηφιακή πραγματικότητα. Πολύ γρήγορα όμως οι προσδοκίες διαψεύσθηκαν και πολλοί πίστευαν ότι επρόκειτο για φιάσκο. Η αλήθεια ως συνήθως βρίσκεται κάπου στη μέση. Τα κλασσικά ρολόγια χεριού δεν έδωσαν τόσο εύκολα τη θέση τους στα νέα ψηφιακά ρολόγια, όπως κάποιοι είχαν προειδοποιήσει. Μεγάλοι ανταγωνιστές είναι η Aplle με το Watch και η Google με το Android Wear 2.0.

«Θεωρούμε πως υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Είναι κάτι που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο. Όταν για παράδειγμα ο πελάτης μπορεί να κοιτάξει το ρολόι στο χέρι του και ταυτόχρονα να πάρει μια ενδιαφέρουσα πληροφορία» λέει Ντέιβιντ Σίνγκλετον, διευθυντής της Android Wear. Και φυσικά υπάρχει και ενσωματωμένο μικρόφωνο για πιθανές συνομιλίες.

Την πρωτοκαθεδρία όμως στον τομέα αυτό έχει η Apple, η οποία έχει εισαγάγει τα ρολόγια αυτά από το 2015. Ωστόσο η Google κοιτάζει μπροστά. Θέλει να κάνει ό,τι έκανε και με τα έξυπνα κινητά, όπου δημιούργησε μια πλατφόρμα η οποία χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό και όχι από τους λίγους.

Κλασσικό αλλά και μοντέρνο

Οι κλασικοί κατασκευαστές ρολογιών χεριού, μεταξύ αυτών οι Heuer, Montblanc και Movado προσανατολίζονται προς τα Android Wear. Για παράδειγμα όλα τα ανδρικά μοντέλα της εταιρείας «Michael Kors» θα έχουν στο μέλλον ένα chip ή μια οθόνη αφής. Στα Android Wear προσανατολίζεται και η εταιρεία μαμούθ Fossil, η οποία κατασκευάζει ρολόγια για 18 άλλες εταιρείες όπως Skagen, Armani, Marci Jacobs ή Kate Spate.

H διάσημη ελβετική Swatch με ηχηρά ονόματα όπως Tissot, Omega, Longines ή Breuget θέλει πάντως να τα καταφέρει χωρίς την Google.

Ωστόσο οι κλασικοί ωρολογοποιοί δεν αρέσκονται στην ψηφιακή τεχνολογία. Η TAG Heuer αποτελεί μια εξαίρεση και ο διευθύνων σύμβουλος Ζαν Κλοντ Μπιβέρ προσπαθεί να προσφέρει διπλή πολυτέλεια στους πελάτες του. Το μοντέλο Modular 45 πωλείται για 1.400 ευρώ, όσο περίπου κοστίζει ένα μηχανικό μοντέλο. Ο Ζαν Κλοντ Μπιβέρ δείχνει πάντως να έχει προτίμηση στην κλασσική πολυτέλεια. «Τα έξυπνα ρολόγια μπορεί να είναι λίγο επικίνδυνα για την ελβετική ωρολογοποιία, όχι όμως και για την ίδια την τέχνη του ωρολογοποιού όμως όχι. Οι άνθρωποι θέλουν να αισθανθούν συγκίνηση με το ρολόι που φορούν στο χέρι τους». Στην ερώτηση εάν μπορούν να συνδυαστούν αυτά τα δυο απαντά πως η τεχνολογία μπορεί να ξεπερνιέται εύκολα, η τέχνη όμως όχι. «Η τέχνη είναι αιώνια. Η αιωνιότητα δεν μπορεί να αναμειχθεί με κάτι ξεπερασμένο. Δεν μπορείτε να αναμείξετε ένα κρασί Bordeaux με νερό, πρέπει να έχετε δύο διαφορετικά ποτήρια» υποστηρίζει ο Μπιβέρ.

Αντρέι Σολοκόφ / Μαρία Ρηγούτσου

DW.COM