Συνάντηση των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας (ΠΣΕΚ) πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη στην Πάτρα, προκειμένου να συζητηθούν και να τεθούν οι στρατηγικοί στόχοι του Συμβουλίου.
Η συνάντηση γίνεται με την ευκαιρία της δημοσίευσης της Απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομία Δυτικής Ελλάδας, με θέμα «Συγκρότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ)» και λίγο πριν την έναρξη των συνεδριάσεών του.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας (Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32 και Αμερικής), μεθαύριο Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 10.30 το πρωί.

Μέλη του ΠΣΕΚ
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα συγκροτήθηκε το Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) Δυτικής Ελλάδας αποτελούμενο από έντεκα (11) μέλη και συγκεκριμένα:
1. Αγγελόπουλος Γεώργιος, καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών.
2. Μπουργανός Βασίλειος, Διευθυντής – Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ / ΙΕΧΜΗ).
3. Κωστόπουλος Βασίλειος, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών.
4. Κουμπιάς Σταύρος, Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστημίου Πατρών.
5. Σαλάχας Γεώργιος, Καθηγητής Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας.
6. Αντωνοπούλου Ήρα, Καθηγήτρια Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας.
7. Καρυδάς Ιωάννης, Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός.
8. Σιαμπλής Δημήτριος, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας.
9. Κεπενού Ελένη, Στέλεχος Διοίκησης Ιδιωτικής Επιχείρησης.
10. Μιχαλόπουλος Σωτήριος, Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Τεχνολογίας Υπολογιστών.
11. Παναγιωτακοπούλου Ελένη, Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός.

Διαδικασία επιλογής μελών
Αρχικά συγκροτήθηκε πενταμελής επιτροπή, η οποία και εξέτασε τις υποψηφιότητες που κατατέθηκαν από την ανοικτή πρόσκληση υποβολής, η οποία και δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο τύπο και δικτυακό τόπο της Περιφέρειας και της ΓΓΕΤ.
Ακολούθησε αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων από την πενταμελή Επιτροπή, σύνταξη καταλόγου υποψηφίων κατά αξιολογική σειρά. Στον κατάλογο υποψηφίων που συντάσσει η Επιτροπή περιλαμβάνεται τριπλάσιος, και αν αυτό δεν είναι δυνατό, διπλάσιος αριθμός υποψηφίων του συνόλου των μελών του ΠΣΕΚ. Οι υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στον κατάλογο προέρχονται κατά προτίμηση από τον εθνικό κατάλογο κριτών.
Έγινε η υποβολή Καταλόγου Υποψηφίων από την πενταμελή επιτροπή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο επιλέγει από αυτόν τους καταλληλότερους και τέλος διορισμός των μελών του ΠΣΕΚ που έχουν επιλεγεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο από τον Περιφερειάρχη.
Μετά το διορισμό των μελών του ΠΣEΚ, θα γίνει η συγκρότηση σε Σώμα και η εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα με τον αναπληρωτή του.

Αρμοδιότητες
Το Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) είναι ένα συμβουλευτικό όργανο για την υποστήριξη της Περιφέρειας και της ΓΓΕΤ και για την υλοποίηση της ΕΣΕΤΑΚ και του Σχεδίου Δράσης σε περιφερειακό επίπεδο.
Η θητεία των μελών του (ΠΣΕΚ) είναι τετραετής και μπορεί να ανανεώνεται μία μόνο φορά με την ακόλουθη διαδικασία, με την οποία επιλέχθηκαν αρχικά.
Η υποστήριξη του ΠΣΕΚ στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΑΚ) παρέχεται με εισηγήσεις, μελέτες πεδίου, καταγραφές και αξιολογήσεις των υφιστάμενων υποδομών ή του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού και συγκριτικές εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά στη δημιουργία περιφερειακών συσπειρώσεων ερευνητικών οργανισμών, τεχνολογικών φορέων, επιχειρήσεων, λοιπών φορέων και περιφερειακών αρχών, για την προώθηση της καινοτομίας, την ενθάρρυνση της ανάπτυξης σχημάτων σύμπραξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τη διαμόρφωση συνθηκών και προοπτικών επιτυχούς συμμετοχής οργανισμών των περιφερειών σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα.