Στα πλαίσια προστασίας και προώθησης των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της Μεσογείου, το Σπουδαστήριο Τεχνικής των Μεταφορών και της Κυκλοφορίας του Τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετέχει ως εταίρος (partner) στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με τίτλο «Plan/test/coordinate Underwater Museums, Diving Parks and Knowledge Awareness Centres in order to support sustainable and responsible tourism development and promote Blue growth in coastal areas and islands of the Mediterranean» ή εν συντομία «BLUEMED». Συμμετέχουν 5 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ελλάς, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία και Κροατία.

Σύμφωνα με την οδηγία UNESCO 2001, η προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσογείου και η ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα αυτό αποτελούν επιβεβλημένη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα, λοιπόν στοχεύει στην ενίσχυση των βιώσιμων πολιτικών ανάπτυξης για την αποτελεσματική αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς στις παράκτιες και παρακείμενες θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου, προωθώντας έτσι τον βιώσιμο και υπεύθυνο παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα εστιάζει:

α) Στον σχεδιασμό ενός συστήματος διαδικασιών και πρακτικών πολιτικής, διαχείρισης, δικτύωσης και προώθησης, που θα δοθεί στις τοπικές/ περιφερειακές αρχές. Αυτό θα γίνει σε συνδυασμό με μοντέλα διαχείρισης και καινοτόμες τεχνολογίες για την διαχείριση και λειτουργία των Υποβρύχιων Μουσείων, των Καταδυτικών Πάρκων και των Κέντρων Ευαισθητοποίησης και Γνώσης που θα αναπτυχθούν ως πιλοτικές δράσεις στις περιοχές Capo Rizutto και Baia Βay (Ιταλία), στον Δυτικό Παγασητικό/ Σποράδες (Ελλάς) και στο Cavtat sites (Κροατία).

β) Στην προώθηση της καινοτομίας στον κλάδο των καταδύσεων και την βελτίωση της καταδυτικής εμπειρίας μέσω καινοτόμων υπηρεσιών και τεχνολογιών κατάδυσης.

γ) Στην προσέλκυση στις συμμετέχουσες περιοχές ενός σημαντικού μέρους του αυξανόμενου αριθμού των ατόμων που προτιμούν τον καταδυτικό τουρισμό.

δ) Στην εισαγωγή του ευρύτερου κοινού στην υποβρύχια πολιτιστική κληρονομιά μέσω της τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης σε εκθέσεις μουσείων και στα Κέντρα Ευαισθητοποίησης και Γνώσης.

ε) Στην δημιουργία μίας πλατφόρμας που είναι βασισμένη στο web, με τίτλο «Υποβρύχιες Φυσικές και Πολιτιστικές Διαδρομές στην Μεσόγειο» για την ενιαία τουριστική προβολή και δικτύωση της υποβρύχιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Οι εταίροι του προγράμματος είναι:

1. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων
2. Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ιταλίας
3. Περιφέρεια Θεσσαλίας
4. Περιφέρεια του Ντουμπρόβνικ
5. Πανεπιστήμιο της Καλάμπρια
6. Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ
7. Πανεπιστήμιο της Κύπρου
8. Πανεπιστήμιο Πατρών
9. Πανεπιστήμιο της Μούρθια
10. ΑΤΛΑΝΤΙΣ Συμβουλευτική