skoupidiaΤα χέρια ψηλά σήκωσαν επί δεκαετίες οι τοπικοί αιρετοί άρχοντες, όσον αφορά στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τώρα τότε αδιαφορία τους, τους χτυπά την πλάτη, ενόψει ενός πολέμου με απώλειες…Στην Πάτρα η Ξερόλακα έχει χαιρετίσει εδώ και 6 χρόνια, αλλά κανείς δεν ανέλαβε το πολιτικό κόστος να επέμβει.
-Στην Δυτική Αχαΐα ο ΧΥΤΑ Φλόκα που κατασκευάστηκε για αν εξυπηρετεί την περιοχή και τμήμα των απορριμμάτων της Πάτρας, λειτουργεί με ατέλειες, αφού το έργο στο σύνολό τους δε έχει ολοκληρωθεί.
-Στον ΧΥΤΑ Παπανικολού πολλοί είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους, όμως αν και δαπανήθηκαν χιλιάδες ευρώ, το έργο παραμένει υπό… αμφισβήτηση.
Και σήμερα ερχόμαστε σε μία Πάτρα που μετρά αντίστροφα και παρακαλά μάταια τους περιφερειακούς ΧΥΤΑ της Ναυπάκτου και του Φλόκα για βοήθεια, αφού η απάντηση που έλαβε ήταν κατηγορηματικά αρνητική.
Όπως δήλωσε στον «Ημ» ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Χρήστος Κορδάς, η Ξερόλακα έπρεπε να έχει κλείσει λόγω κορεσμού.
«Αυτή την στιγμή έχουμε να διαχειριστούμε μία πυρηνική βόμβα, αλλά δεν έχουμε τους κωδικούς για να την απασφαλίσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε εξέλιξη αυτή την στιγμή είναι:
-Η προώθηση σταθμού μεταφόρτωσης
-Η έγκριση των ολοκληρωμένων μελετών Περιβαλλοντικής Επιπτώσεων από την Περιφέρεια Δ.Ε, που θα πάρει μήνες
-Η κατασκευή επειγόντως τοιχίου αντιστήριξης του υπάρχοντος κυττάρου που έχει πάρει επικίνδυνο ύψος και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του
-Συνεχίζονται τα αιτήματα προς τους περιφερειακούς ΧΥΤΑ
-Έχει κατατεθεί αίτημα για ανάπλαση του κυττάρου
-Και προωθείται η διαδικασία εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες του σταδιακού απεγκλωβισμού του ΧΥΤΑ.
Ωστόσο ο κ.Κορδάς συμπλήρωσε ερωτηθείς τι θα γίνει με τον ΧΥΤΑ του Φλόκα, ότι «το έργο δεν είναι ιδιοκτησίας κανενός και όταν τεθεί θέμα δημόσιας υγείας όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παρέμβουν.»

«Ούτε συζήτηση…» στο Φλόκα για τα σκουπίδια της Πάτρας
Από την άλλη έτοιμοι να ανέβουν στα κεραμίδια είναι οι κάτοικοι της Δυτικής Αχαΐας, που έχουν ανοίξει μέτωπο με το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής τους, μετά την απόφαση για να δεχθεί 20.000 τόνους των απορριμμάτων του Πύργου, απειλώντας με κλείσιμο το Χώρου Υγειονομικής Ταφής και διοργανώνοντας συναντήσεις στα δημοτικά διαμερίσματα για την ενεργοποίηση των κατοίκων.
Ο πρόεδρος του εκπολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Αλισσού και μέλος της συντονιστικής επιτροπής Δημήτρης Μπαρμπούνης, εξήγησε στον «Ημ», ότι έτσι για τρεις μήνες δέχθηκαν να εξυπηρετήσουν το Δήμο Καλαβρύτων και οι 3 μήνες έχουν γίνει τρία χρόνια και τα σκουπίδια των Καλαβρύτων ακόμα καταλήγουν στου Φλόκα, συν τα απορρίμματα των πρώην Καποδιστριακών Δήμων της Πάτρας.
«Εμείς δεν πρόκειται να ανεχτούμε τα σάπια σκουπίδια του Πύργου για αν μολύνουν τον υδροφόρα ορίζοντα μας και δεν θα διστάσουμε μπροστά σε οποιαδήποτε απόφαση να προτάξουμε τα στήθια μας. Ας τα πάνε στου Παπανικολού ή όπου αλλού θέλουν. Του Φλόκα όμως να το ξεχάσουν ως εναλλακτική λύση. Εμείς ούτε βιολογικό έχουμε, ούτε καν στραγγία και όλοι το γνωρίζουν αλλά κάνουν πως το παραβλέπουν».

«Ασφυκτιά» η Αιγιάλεια
Βεβαίως όσον αφορά την Αιγιάλεια που επί σειρά ετών πληρώνει «χρυσάφι» τη μεταφορά των απορριμμάτων της, το πρόβλημα παραμένει πάντα το ίδιο τεράστιο… Η νέα δημοτική αρχή παρά τις υποσχέσεις ότι θα έλυνε άμεσα το ζήτημα της διαχείρισης μέχρι στιγμής δεν έχει υποβάλει καμιά ουσιαστική πρόταση, ακολουθεί την «πεπατημένη» της μεταφοράς και σχετικά με την «Παπανικολού» συνεχίζεται πλήρης…ασάφεια για το πού τελικά θα πάει το θέμα. Την ίδια ώρα ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να δεχθεί περισσότερα σκουπίδια…
Το θέμα είναι καθαρά ζήτημα περιφερειακής διαχείρισης και συντονισμού, που σημαίνει ότι το κλειδί της λύσης όποια και αν είναι αυτή το έχουν η Περιφέρεια Δ,Ε και η Κυβέρνηση, ειδάλλως ο ΠΟΛΕΜΟΣ για τα σκουπίδια που μόλις ξεκίνησε θα έχει απρόβλεπτες διαστάσεις…

(ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ)