akinhtaΑπό τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Αιγιαλείας γίνεται γνωστό ότι ομόθυμη ήταν από την Κυβέρνηση, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα, η αποδοχή του αιτήματος της ΠΟΜΙΔΑ, τα κενά ακίνητα (κτίσματα),όχι να εξαιρεθούν, όπως ζήτησαν και τελικά πέτυχαν άλλες ισχυρές επαγγελματικές ομάδες, αλλά να φορολογηθούν στον ΕΝΦΙΑ με μειωτικό συντελεστή 0,50, λαμβανομένου υπόψη ότι αυτά ορθά μέχρι τότε εξαιρούνταν από το επονομασθέν «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ, ως μη ρευματοδοτούμενα.
Η πρόταση όμως δεν υιοθετήθηκε τελικά στα πλαίσια του ν. 4242/2013 (ΕΝΦΙΑ), με τη δικαιολογία (ή την πρόφαση) ότι δεν υπήρχε σαφής καταγραφή των κενών ακινήτων, και συνεπώς δεν μπορούσε να εκτιμηθεί η δημοσιονομική συνέπεια της δίκαιης αυτής ρύθμισης.
Κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2014, οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες κενών ακινήτων κλήθηκαν για πρώτη φορά και τα δήλωσαν (στήλη 32, περίπτωση 8 «Κενά Ακίνητα»). Επίσης οι ιδιοκτήτες όλων των κάθε είδους κτισμάτων έχουν ήδη δηλώσει τον 9ψήφιο «Αριθμό Παροχής Ρεύματος» των ακινήτων τους στις δηλώσεις Ε9 και Ε2. Συνεπώς, με την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος, αλλά και περιουσίας, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχει πλέον την πλήρη εικόνα όχι μόνο για τα δηλούμενα εισοδήματα αλλά και για τα ακίνητα που παραμένουν ξενοίκιαστα και αχρησιμοποίητα, δηλαδή δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους. Η ακρίβεια των δηλώσεων αυτών μπορεί άμεσα να διασταυρωθεί από τη ΓΓΠΣ μέσω των ηλεκτρονικών αρχείων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ κλπ.)
Κατόπιν αυτών καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που διαθέτει πλέον όλα τα στοιχεία και εργαλεία που χρειάζεται, και έναν φόρο με τεράστια δημοσιονομικά περιθώρια, να ικανοποιήσει άμεσα ένα πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων, που στηρίζεται όχι μόνον στην κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη, αλλά και στην κοινή λογική: Να προβεί στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2014 με μειωμένο στο μισό τον φόρο για τα κενά ακίνητα, που δεν αποφέρουν κανένα έσοδο στους ιδιοκτήτες τους!
Αν το πράξει, θα βοηθήσει μια σημαντική κατηγορία πολιτών να παραμείνει συνεπής στις φορολογικές της υποχρεώσεις, όπως ήταν πάντοτε, και παράλληλα θα εξασφαλίσει αυξημένη εισπραξιμότητα στα ποσά που θα βεβαιωθούν σε βάρος τους. Αν δεν το πράξει, τότε θα διατηρήσει μια δημευτική φορολογική επιβάρυνση σε βάρος των πολιτών, εν γνώσει της ότι αυτοί δεν θα μπορέσουν αντικειμενικά να την καλύψουν, με αποτέλεσμα να βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με πρόστιμα, πλειστηριασμούς της περιουσίας τους, και με βαριές ποινές φυλάκισης… σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου.